Най-големият публичен холдинг в България и една от  водещите финансови

...
Най-големият публичен холдинг в България и една от  водещите финансови
Коментари Харесай

Еврохолд увеличава приходите си за полугодието по всички направления

Най-големият обществен холдинг в България и една от  водещите финансови и енергийни групи в Югоизточна Европа - " Еврохолд  България " АД, усилва доста приходите си и усъвършенства оперативната си доходност през първото полугодие. Това демонстрира консолидираният доклад на сдружението за интервала, който към момента не включва добития през юли бизнес  на " ЧЕЗ Груп " в България.
Между януари  и юни тази година " Еврохолд " осъществя общи доходи от 923.4 млн. лева, което e 20% растеж на годишна база. Печалбата от оперативна активност на холдинга се покачва с 15% за година до 58 млн. лева, а тази преди лихви, амортизации и налози (EBITDA) доближава 18.3 млн. лева, 13% повече спрямо първите шест месеца на 2020-а.

Крайният чист финансов резултат остава негативен и е в размер на минус 3.4 млн. лева заради осъществената от компанията-майка загуба за интервала.
Всички бизнес сегменти на " Еврохолд " последователно възвръщат оборотите си от преди COVID-19 и регистрират нарастване на приходите си в изискванията на към момента усложнена конюнктура поради продължаващата пандемия. Постъпленията от застрахователна активност на групата се усилват с 19% за година до 814.2 млн. лв.. Приходите от застрахователни награди на дъщерната " Евроинс Иншурънс Груп " са със 17% повече на годишна база и доближават 513 млн. лева, с помощта на експанзията на групата в Югоизточна Европа. Консолидираната облага преди налози на застрахователната група за полугодието доближава 2.9 млн. лева при 4.7 млн. лева за същия интервал на предходната година.

Останалите бизнес посоки от активността на холдинга - коли, лизинг и финансово-инвестиционната активност, опериращи под марките " Авто Юнион " АД, " Евролийз Груп " ЕАД и " Евро-
Финанс " АД, записват растеж на приходите и оперативната си облага. В края на юни активите на сдружението надвишават 1.73 милиарда лева, което е с към 6% повече по отношение на края на предходната година.
„ Резултатите за първото полугодие към момента не регистрират представянето на новопридобитите дъщерни сдружения на " ЧЕЗ Груп ", които ще бъдат консолидирани в доклада за деветмесечието. Извън енергийните ни активи, " Еврохолд " последователно възвръща позициите си от преди Коронавирус рецесията. Интеграцията и развиването на енергийните ни сдружения ще допринесат доста за прогресивен тренд през идващите интервали “, разяснява Кирил Бошов, ръководител на Управителния съвет на " Еврохолд ".

 

" Еврохолд България " АД

е водеща финансова и енергийна група с активност в района на  Централна, Източна и Югоизточна Европа и страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Компанията  развива бизнес в региона на дистрибуцията и доставките на електрическа енергия,  застраховането, лизинга, продажбите на коли, вложенията и ръководството на активи.

Акциите й се търгуват на фондовите тържища в София и Варшава.

" Еврохолд " е притежател на " Евроинс Иншурънс Груп " АД, една от огромните застрахователни групи в района. Тя има активност в 13 страни, като има застрахователни сдружения в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Русия и Беларус. Застрахователната група развива активност още в Гърция и Полша, като прави и нишови интервенции в Испания, Италия, Германия
и Англия. " Евроинс Иншурънс Груп " обслужва над 4 млн. клиенти и има над 3000 чиновници.

" Еврохолд " закупи посредством подхолдинга си Eastern European Electric Company дъщерните сдружения на чешката енергийна компания " ЧЕЗ Груп " в България, които имат над 3000 чиновници и
обслужват съвсем 3 млн. консуматори на територията на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР